Wyprawa do lasu i słoneczna tarta z kurkami i kurkumą

Wyprawy do lasu są takie odprężające. W każdym drzewie jest jakaś historia… można zatopić się w swoich myślach lub z większym skupieniem wsłuchiwać się w opowieści córki. Ona, Iga, mówi zwykle niewiele… zdarzają się jej jednak dni, w których opowieści wylewają się z niej jak kawa z kubka zapatrzonej w dal kelnerki.

tarta, kurki, ptysiu mietowy


Idziemy więc tak drogą leśna… za rękę lub nie, a Ona opowiada i widzę jak z każdym krokiem wraca jej energia i uśmiech. Wraca apetyt na dzisiejszy dzień i te matczyne wyprawy w teren. Jest pięknie… co jakiś czas stajemy na chwilę, by posłuchać ‘śpiewających’ gdzieś w dali małych pisklaków lub żeby zwyczajnie pogapić się w błękitno-szare niebo...

tarta, kurki, ptysiu mietowy


Zapach…pachnie tu wilgocią, kora i mchem. Wwąchuje się w te zapachy, zabieram na potem…

Patrzymy też pod nogi… nic tak nie cieszy jak znalezione niespodziewanie skarby. Iga z ochotą przeskakuje z jednej strony ścieżki na drugą, by wywęszyć wszystkie poukrywane pod mchem złote grzyby. Jest szczęśliwa… wraca do niej to dzięcięce cieszenie się z małych rzeczy!


tarta, kurki, ptysiu mietowy


Z lasu wyrzuca nas deszcz… nie uciekamy jednak w popłochu… miarowym tempem wracamy do domu, łapczywie łapiąc jeszcze to leśne powietrze, kilka szyszek i koszyczek kurek. Zapraszam na smakowanie lasu….

kurki, tarta, ptysiu mietowy 
Składniki:

spód na tartę (albo kruchy- przykładowy przepis TUTAJ albo ciasto francuskie)
kurki
1 por (biała i jasno zielona jego część)
50 g wędzonego surowego boczku

Na masę jajeczną:
6 dużych jajek
5 łyżek tłustego mleka
świeża natka pietruszki (ilość wg upodobań)
sól i pieprz
½ łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
3-4 suszone pomidorki (posiekane na małe kawałeczki)

Sos czosnkowy: opcjonalnie
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
majonez lub jogurt grecki
2 łyżeczki mleka (do rozcieńczenia sosu)


Do dzieła:

Spód podpiec we wcześniej nagrzanym do 200 stopni C piekarniku (przez maksymalnie 6-7 minut). Lekko przestudzić.

W tym czasie przygotować pozostałe składniki: por podsmażyć na średnim ogniu do miękkości (na oliwie). Przełożyć do miseczki, odstawić. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojony w cienkie paski boczek. Również odstawić. Na samym końcu podsmażyć kurki, większe przekroić na pół, małe wrzucić w całości.

Jajka roztrzepać widelcem, dolać mleko i wszystkie przyprawy.

Na podpieczony spód wyłożyć kolejno por, boczek i kurki. Zalać masa jajeczną i piec przez kolejne 20 minut, do ścięcia się masy. Podawać na ciepło lub zimno z sosem czosnowym lub sałatką.


Smacznego!

tarta, kurki, ptysiu mietowy

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com