Focaccia czyli włoski placek drożdżowy

Focaccia, czyli włoski placek drożdżowy zazwyczaj podawany na ciepło jako mała przekąska przed daniem głównym lub jako dodatek do potraw.


Każdy region Włoch może pochwalić się różnego rodzaju recepturą, jedni będą dodawać suszone pomidory, rozmaryn a inni świeżą paprykę, cebulę czy oliwki.


Nie ważne jakie są dodatki, bo ciasto samo w sobie jest przepyszne. Podane z solą morską i dobrej jakości oliwą to rarytas sam w sobie. Ja uwielbiam takie wstępy do konkretnych potraw ;)


Jeśli jeszcze nie spróbowaliście, koniecznie to zróbcie, składniki na pewno znajdziecie u siebie w kuchni a dodatki to sprawa bardzo indywidualna. Pycha!



focaccia, ptysiu mietowy



focaccia, ptysiu mietowy


Składniki:

*      600 g mąki pszennej
*      360 mln letniej przegotowanej wody
*      20 g oliwy
*      25 g świeżych drożdży
*      1 szczypta cukru
*      1 łyżeczka soli
*      2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów i  bazylii

Do dzieła:

Wszystkie składniki wyrobić w ten sam sposób jak ciasto drożdżowe. Wyłożyć na posmarowaną olejem blaszkę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. 

Po wyrośnięciu porobić palcem lub końcówką drewnianej łyżki wgłębienia. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. 

Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni C ok 40 minut.


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com