Lody z kalafiora

Lody z kalafiora? Blee, to nie będzie smakować, to się nie sprawdzi! Taka właśnie była reakcja, ale uwierzcie mi mrożony kalfior nie ma smaku, wieć można śmiało „oszukać“ wszelkich malkontentów takich nowości.


Jest dużo plusów takich lodów, przede wszystki są mało kaloryczne, szybko się je robi i można je jeść od razu po przygotowaniu. Można dorzucić cokolwiek lubicie: wiórki kokosowe, orzeszki, kakao, owoce, wanilię..... 


Ważne jest to by nie doprowadzić do rozmrożenia kalafiora, bo wtedy wiadomo nikogo nie da się już oszukać- smakiem i zapachem to wciąż będzie kalafior!


Lody można zajadać od razu po przygotowaniu lub włożyć do zamrażalnika i zostawić na później.  Sami spróbujcie już dziś!


lody, kalafior, ptysiu mietowy


lody, kalafior, ptysiu mietowy


Składniki:

*      500 g mrożonego kalafiora
*      4 łyżki syropu klonowego
*      100 g mrożonego banana
*      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

*      masło orzechowe
*      kakao
*      mrożone maliny

Do dzieła:

Surowy kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i wkładamy do zamrażalnika na min. 2h (najlepiej jednak by został tam całą noc). Banana obieramy ze skórki, dzielimy na mniejsze kawałki i też zamrażamy.

Zamrożonego kalafiora i banana miksujemy na gładką masę. Dodajemy ekstrakt z wanilii i syrop klonowy.

Masę dzielimy na 3 części i każda z nich miksujemy z dodatkowym produktem: kakao lub masłem orzechowym lub  owocami.

Serwujemy tuż po zrobieniu lub wkładamy do zamrażarki.


Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Podziel się ze mną co podobało Ci się w przepisie, może coś zmieniłaś/eś. Jak Ci smakowało?

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com