Krucho-drożdżowe rogaliki + specjalna Dedykacja

Dziś dzień wyjątkowy DZIEŃ MATKI. Stąd Ptysiu Miętowy wszystkim Mamom życzy smacznego i udanego dnia! Szczególna dedykacja dla Mamy W. i Mamy E. Dziękujemy Wam


Dziś chcę Wam zaproponować cudowne, mięciutkie, rozpływające się w ustach rogaliki, które umilą niejedno popołudnie. Z kawą czy herbatą są po prostu doskonałe i trafiły do mojego zeszytu z ulubionymi wypiekami.


Takimi przepisami uwielniam się dzielić! Można zaangażować w ich lepienie dzieci, dla nich i dla nas świetna zabawa!


Zaliczam się do pasjonatów ciast drożdżowych w dniu pieczenia, żadne ciasto drożdżowe nie smakuje mi już tak samo dnia następnego, więc zachęcam do zrobienia kilku rogalików bez nadzienia i ich zamrożenia. Będą idealne na słodkie śniadanie…wystarczy domowej roboty dżem truskawkowy i dzień zaczynamy z szerokim uśmiechem! Czego chcieć więcej?! Szerokiego, szczerego uśmiechu Wam wszystkim :)


rogaliki, ptysiu mietowy


rogaliki, ptysiu mietowy

rogaliki, ptysiu mietowy


Składniki:

*      ½ szklanki zimnego mleka (ok. 100 g)
*      100 g roztopionego masła
*      2 jajka (plus białko do posmarowania rogalików)
*      60 g cukru (około ½ szklanki)
*      500 g mąki pszennej (3 ½ szklanki)
*      1 łyżeczka proszku do pieczenia
*      50 g świeżych drożdży
*      szczypta soli

*      jako nadzienie: maliny, jagody, truskawki, nutella, czekolada mleczna lub ciemna, dżemy lub konfitury


Do dzieła:

Metoda klasyczna: Do miski wlać mleko, dodać cukier, pokruszone drożdże oraz 2 jajka, dobrze wymieszać.

Do masy dodawać stopniowo przesianą mąkę i proszek do pieczenia, cały czas mieszając za pomocą łyżki. Pod koniec dodać rozpuszczone 
i przestudzone masło.

Kiedy masa będzie dość gęsta zagnieść ciasto rękoma dodając pozostałą część mąki. Przełożyć do miski obsypanej mąką. Dalej postępować jak poniżej….

Thermomix: Wszystkie składniki w podanej kolejności (mokre, suche, na końcu drożdże) umieścić w naczyniu. Nastawić program do wyrabiania ciasta drożdżowego: 3 minuty/Interwał. Przełożyć do miski obsypanej mąką. Dalej postępować jak poniżej…

Ciasto wstawić do lodówki na 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia. 
Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 3 części. Podczas przyrządzania każdej partii rogalików pozostałą ilość ciasta należy przechowywać w lodówce. 

Każdą część ciasta rozwałkować na stolnicy na kształt koła, następnie pokroić na 8 równych części. Na każdą część nakładać porcję nadzienia, zawijać od szerszej strony. Skleić rogi i delikatnie zagiąć ku środkowi. 

Piekarnik nagrzać do 150°C. Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać po 8 rogalików pozostawiając pomiędzy nimi odstępy (dość mocno jeszcze rosną podczas pieczenia).
Piec około 10 minut, najlepiej z włączoną funkcją termoobiegu. 

Po wyjęciu i przestudzeniu rogaliki można posypać cukrem pudrem, polać lukrem bądź rozpuszczoną czekoladą.


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com