Kruche ciasteczka owsiane

Koncertu Życzeń ciąg dalszy! Kruche ciasteczka owsiane...ta wersja zdecydowanie bardziej spodoba się dzieciom, więc warto zaopatrzyć się w składniki i upiec je z nimi w Dniu Dziecka.


Nie ma tu może bawienia się foremkami, ale dzieci będą miały niezła frajdę z ich rozpłaszczania na blaszce, a potem oczywiście jedzenia :)


Do ich upieczenia użyłam mąki orkiszowej, ale równie dobrze sprawdzi się mąka pszenna, więc sami zdecydujcie, którą wersję wolicie.


Nie można się od nich oderwać, szczególnie gdy obok stoi kubek ulubionej herbaty lub mleka...zatem zachęcam do zrobienia obu wersji (wersja fit TUTAJ), w przeciwnym wypadku nasze biodra nieźle ucierpią ;)


ciastka owsiane, ptysiu mietowy


ciastka owsiane, ptysiu mietowy, thermomix

Składniki: (około 35 ciasteczek)

*      200 g miękkiego masła
*      70 g cukru pudru
*      40 g brązowego cukru (u mnie demerera, ale świetnie nadaje się też muscovado)
*      1 duże jajko
*      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
*      1 szklanka mąki orkiszowej razowej (może też być pszenna)
*      ½ łyżeczki sody oczyszczonej
*      ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
*      szczypta soli
*      240 g płatków owsianych


Do dzieła:


Masło i cukier puder ubić na jasną, puszystą masę. Dodać cukier brązowy i nadal ubijać, do rozpuszczenia się cukru (około 5 minut).

Dodać resztę składników i wszystko zmiksować/dokładnie wymieszać.

Gotową masę nakładać łyżeczką/formować kulki wielkości orzecha włoskiego, na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Kulki rozpłaszczać widelcem lub łyżką.

Między ciastkami zostawiać przynajmniej 2-3 cm odstępu. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 10-15 minut.

Chłodzić na kratce.


Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com