Pesto z rukoli i słonecznika

Przepisów na pesto istnieje całe mnóstwo. Od tego najbardziej popularnego z bazylii bądź suszonych pomidorów po te z pietruszki, szpinaku, itd. Dziś pomysł na pesto z rukoli (której jestem ogromną fanką) i słonecznika (którego też mogę pochłaniać pełnymi garściami).

Jest to idealny dodatek do makaronów, sałatek, mięs czy kanapek. Na pewno wzbogaci smakowo i kolorystycznie niejedną potrawę.

pesto, rukola, ptysiu mietowy




pesto, rukola, ptysiu mietowy

Składniki:

*      ubita szklanka rukoli
*      3 łyżki ziaren słonecznika
*      2 łyżki startego parmezanu
*      2 zabki czosnku
*      1/4 szklanka oliwy
*      sól do smaku

Do dzieła:

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na papkę. W razie konieczności dosolić.

Tak przygotowane pesto można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku przez kilka tygodni.

Smacznego!

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com