Zielono Mi, czyli Naleśniki Bazyliowe

Tymi naleśnikami zachwyciła się cała rodzina. Pachną pięknie świeżą bazylią i idealnie komponują się z warzywnymi farszami. 


Wiadomo, ze bazylia kocha pomidory, wiec w tej wersji farszu pomidorki cherry będą grały ważną rolę. Moja teściowa zrobiła je w wersji mięsnej, wiec wariantów podania jest cała masa. 


Na pewno zaskoczycie nimi swoich, nawet najbardziej wybrednych znajomych;) Przepis na naleśniki z tego bloga.


bazyliowe naliesniki, ptysiu mietowy




Składniki: ok. 8 dużych naleśników

*      pęczek świeżej bazylii
*      1 i ½ szklanki mleka
*      2 jajka
*      110g maki pszennej
*      1 łyżeczka oleju  lub masła
*      szczypta soli

Do dzieła:

Wszystkie listki bazylii oderwać i wrzucić do blendera bądź (w moim przypadku) Thermomixa. Dodać wszystkie pozostałe składniki, oprócz oleju i zmiksować na gładka masę. Następnie dodać olej i ponownie zmiksować. Smażyć na patelni tak jak zwykle naleśniki, około minuty z każdej strony.

Przykładowe nadzienie na ciepło z cukinia, bakłażanem i pomidorkami cherry

*      Pół bakłażana
*      1 cukinia
*      pół czerwonej papryki
*      2 garście pomidorków cherry
*      garść orzeszków pini
*      sól i pieprz

Bakłażan i cukinie pokroić w drobną kostkę wrzucić na rozgrzaną i polaną oliwą patelnię. Po 5 minutach dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Po następnych 2 minutach dodać przekrojone na ćwiartki pomidorki cherry. Doprawić solą i pieprzem, po 2 minutach zdjąć z patelni i serwować z naleśnikami.


Na suchej patelni podprażyć orzeszki pini i posypać gotowe już do podania naleśniki. 

Komentarze

Znajdziesz mnie TU:

zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

i TU

mytastepol.com